Adrese:
Jelgava, Akmeņu iela 1, LV-3004, tālrunis: 63028857, e-pasts: 4vskjelgava@gmail.com
skolas mājaslapa: www.4vsk.jelgava.lv, darba laiks: darba dienās: no 8:30-15:00, sestdienās, svētdienās un svētku dienās – slēgts.

pirmdiena, 2012. gada 26. marts

Turpinās savvaļas zirgu pētīšana

Bibliotēkas draugiem.lv lapā var lasīt par 4.a klases piedzīvojumiem Pasta salā, apciemojot savvaļas zirgus. Skolēni devās šajā pārgājienā akcijas „Pasaule t@vā bibliotēkā – UNESCO Pasaules mantojuma izzināšana” ietvaros. Vairāk lasīt http://www.draugiem.lv/http4vskbiblioteka.blogspot/news/?p=6754682

piektdiena, 2012. gada 9. marts

Atskats uz drošs interneta mēneša pasākumiem Jelgavas 4. vidusskolā


Internets mums visiem ir kļuvis par neaizstājamu palīgu ikdienā, bet vienmēr ir jāatceras, ka ir noteikumi, kas jāievēro, lai internets būtu droša vide, kur darboties, mācīties un uzzināt. Visu februāra mēnesi  Jelgavas 4. vidusskolas bibliotēka  pasākuma ciklā „Atklāsim digitālo pasauli kopā un ... droši” runāja ar bērniem un atgādināja par šiem noteikumiem. Šajā gadā bibliotēka pasākumus gatavoja 6gadnieku grupai un 1.-4. klases skolēniem, jo vēlējās, lai tie, kas tik tikko iepazīst interneta pasauli, jau zina, kā pareizi un droši tajā jādarbojas. Par pasākuma idejas vēstnešiem šoreiz bija izraudzīti Velniņš un Sargeņģelis.
6.-10. februārī bibliotēka noorganizēja 5 pasākumus „Mans draugs Dators, Sargeņģelis un Velniņš” 6gadnieku grupai un 1. klasēm. Velniņam niezēja nadziņi un viņš sastrādāja daudzus jo daudzus nedarbus. Skolēni varēja pārliecināties, ka Velniņam pavisam noteikti nav zināms kā jāuzvedas Internetā. Velniņš paspēja gan atvērt e-pasta vēstules no svešiniekiem ar vieglas peļņas piedāvājumiem, gan nosūtīt savas mammas maksājuma kartes informāciju krāpniekiem, gan internetā palielīties par sava tēta jauno ferrari un piezīmēt astes un ragus savu klasesbiedru fotogrāfijām. Labi, ka talkā nāca Eņģelis, kurš varēja bērniem un Velniņam pastāstīt par zelta likumiem, darbojoties internetā.13.-17. februāris  2.-3. klašu grupām notika spēļu dienas ar interaktīvo spēli „Ceļojums Internetā”. Pasākumu vadīja Velniņš un Sargeņģelis. Klasi sadalīja vairākās komandās, kurām, apstājoties vairākās stacijās, bija jāatbild uz jautājumiem par dažādiem gadījumiem internetā. Visus aizrāva sacensību gars, rosība un aktivitāte. Jautājumi bija viltīgi, kas lika caur pašu aktivitātēm nonākt pie pareizajiem secinājumiem.
20.-24. februārī  4. klases gan Jelgavas 4.vidusskolā, gan Grobiņas pamatskolā iejutās kinorežisoru, scenāristu un operatoru lomā, jo skolēni sagatavoja un iestudēja etīdes par droša interneta lietošanu un riskiem, uzņēma tās videoklipos un  publicēja interneta vidē, lai apmainītos ar viedokļiem ar Grobiņas pamatskolas 4. klases skolēniem. Uzfilmētos materiālus var apskatīties  Jelgavas 4.vidusskolas bibliotēkas lapā http://www.draugiem.lv/http4vskbiblioteka.blogspot/ . Vēl joprojām iespējams pievienot komentārus un pārdomas par video redzamajām situācijām.
1. martā notika burziņpēcpusdiena „Esi drošs – Netā” 4.c klases skolēniem. Skolēni pulcējas skolas konferenču zālē, lai apkopotu paveikto mēneša laikā un sacenstos  zināšanās viktorīnā par droša interneta lietošanas 10 zelta likumiem. Katrai komandai bija vairāki uzdevumi: burtu režģis, krustvārdu mīkla, atjautības uzdevums „Savelc terminus un skaidrojumus. Kā jau tas ierasts šajā Droša interneta mēnesī, pasākumu vadīja un savu asti vicināja Velniņš un spārnus plivināja Eņģelītis.
Visām klasēm, kas piedalījās šajos pasākumos bija uzdots mājas darbs „Es un dators virtuālajā pasaulē”. Darbu izstādi var apskatīties bibliotēkā līdz marta beigām.
Nobeigumā bibliotēka vēlreiz vērš bērnu uzmanību uz Zelta likumiem internetā, jo lai pasargātu sevi un savu ģimeni, ir svarīgi atcerēties tos: 1. Pie datora nepavadīt ilgāk par divām stundām dienā, ik pēc pusstundas atpūsties;  2. Neizpaust personīgos datus;  3. Veidot drošu profilu;  4. Nesarunāties ar svešiniekiem internetā;  5. Izvēlēties drošu paroli un to neizpaust svešiniekiem; 6. Uzvesties pieklājīgi internetā; 7. Nesērfot svešās saitēs, lai nenoķertu datorvīrusus; 8. Spēlēt spēles, kuras saskaņotas ar vecākiem; 9. Iepirkties tikai drošos portālos ar vecāku atļauju; 10. Pārrunāt ar vecākiem savas darbības internetā!

ceturtdiena, 2012. gada 8. marts

Bērnu/Jauniešu žūrijas 2011 noslēguma „Lasīšanas svētki”



Kad gaisā virmo pirmās pavasara vēsmas, Ķīpsalā norisinās Bērnu/ Jauniešu žūrijas noslēguma „Lielie lasīšanas svētki”. Šogad arī Jelgavas  4. vidusskolas bibliotēka svinēja savus lasīšanas svētkus, aicinot 1.-4.klases  skolēnus un čaklākos lasītājus no citām klasēm uz jautru burziņpēcpusdienu.  6. martā skolas koncertzāli ar savām čalām pieskandināja mūsu skolas Bērnu/Jauniešu žūrijas lasīšanas eksperti.  Bērnus sagaidīja un pasākumu  vadīja draudzīgs un dzīvespriecīgs pulciņš – skolas bibliotekāre Inta, 4.a klase skolnieks Gatis  un ļoti ziņkārīgā Vārna, kas bija pamanījusies atlidot no grāmatas „Mūmammas pavasara tīrīšana”.
No septembra līdz pat janvāra beigām bērni lasīja un vērtēja grāmatas. Bibliotēka pavisam noorganizēja 43 pasākumus, kurus kopā apmeklēja  916 skolēni . Lai gan sākotnēji bibliotēkā pieteicās un līgumus par piedalīšanos Bērnu/Jauniešu žūrijā  noslēdza 150 bērni, tikai paši neatlaidīgākie un centīgākie 106 eksperti  izturēja šo lasīšanas maratonu, izlasot 5 un vairāk grāmatas un iesniedzot vērtēšanas anketas. Visu laiku saglabājās intriga, jo tikai 3. martā bērni uzzināja visas Latvijas kopīgo grāmatu vērtējumu. Skanot aplausiem un ovācijām, arī mūsu lasīšanas eksperti sveica grāmatas, kas tika godalgotas Bērnu/Jauniešu žūrijā 2011 katrā vecuma grupā.
Skolas bibliotēka izteica atzinības par piedalīšanos Bērnu/Jauniešu žūrijā 2011. 1.d klase ieguva veicināšanas balvu par aktivitāti Bērnu žūrijā kā visjaunākie eksperti.  2. a klase izcīnīja titulu kā vislasītgribošākā, visaktīvākā klase, 3.c klase var lepoties ar visradošākās un visdrosmīgākās  spoku  stāstu sacerētāju klases titulu. 4.a klase godam nopelnīja atzinību kā izdomas visbagātākā un visatraktīvākā klase.
Lielu paldies skolas bibliotēka izsaka korim „Spīgmeitiņas”, skolas pianistiem un skolas jaunajai dzejniecei Evai, kā arī visiem pārējiem, kas darīja visu, lai mūsu skolas „Lasīšanas svētki” skanētu līksmāk un jautrāk! Tiksimies nākošajā lasīšanas veicināšanas maratonā Bērnu/Jauniešu žūrijā daudz kuplākā skaitā! Sirsniņa prasa, lai bērniņš lasa!!!