Adrese:
Jelgava, Akmeņu iela 1, LV-3004, tālrunis: 63028857, e-pasts: 4vskjelgava@gmail.com
skolas mājaslapa: www.4vsk.jelgava.lv, darba laiks: darba dienās: no 8:30-15:00, sestdienās, svētdienās un svētku dienās – slēgts.

piektdiena, 2010. gada 26. februāris

„Bērnu žūrija 2009” noslēgusies!

Šo otrdien un ceturtdien ar diviem noslēguma pasākumiem bibliotēkā noslēdzās nu jau par tradīciju iedibinātā „Bērnu žūrija 2009”, kuras laikā jaunāko klašu skolēni dalījās savos iespaidos par grāmatām, kā arī piedalījās īpašā viktorīnā par grāmatu saturu un to galvenajiem tēliem.

Šogad „Bērnu žūrijā” kopumā piedalījās 84 bērni, no kuriem lielākā daļa bibliotēku apmeklēja tieši otrdien, kad notika noslēguma pasākums 1.klašu skolēniem. Jāatzīmē, ka visaktīvākās klašu grupas grāmatu lasīšanā bija 1b klase ar skolotāju I. Lillā un 1c klases skolēni ar skolotāju S. Zarembu, kuri arī izveidoja „Bērnu žūrijas” zīmējumu izstādi. Interesanti, ka mazākajiem bērniem vislabāk patika Ojāra Vācieša „Mēnesim robs”, kam īpaša uzmanība bija pievērsta arī izstādes zīmējumos.

Vidējo klašu grupā tika atzīmētas divas interesantākās grāmatas – A.Šehovcova „Ēzopa fabulas komiksos” un A.Havukainena, S.Toivonena „Tatu un Patu iepazīst profesijas”. Savukārt vecāko klašu grupā meitenēm populārākā ir A.Sk.„Patrīcijas dienasgrāmata”, taču zēniem lasītākā M.Skota „Alķīmiķis: Nemirstīgā Nikolasa Fleimela noslēpumi”.

Apkopojot rezultātus, par konkursa laureātiem tika atzīti: Sņežana Stepaņenko, Mašonska Valērija, Vivita Daņiļēviča, Vianita Rosvita Vēvere, Ērika Smirnova, Sabīne Šurna, Enija Ķirse, Marta Anete Kozlova, Anastasija Hrustaļova un Paula Ansonska. Šīs meitenes izlasīja visas piecas grāmatas, kā arī nosūtīja pieteikumu nacionālajam konkursam. Visi noslēguma pasākuma apmeklētāji saņēma arī īpašas piemiņas veltes no „Bērnu žūrijas”, bet laureāti tika sveikti arī ar bibliotēkas atzinības rakstiem. Diemžēl šogad puiši izrādījās diezgan pasīvi grāmatu lasītāji, tāpēc cerams, ka nākamgad viņu būs vairāk!


Ņemot vērā, ka bibliotēkā bija tikai pa vienam eksemplāram no „Bērnu žūrijas 2009” grāmatu saraksta, tām bija liels pieprasījums. Taču ikviens, kas šīs grāmatas vēl nav izlasījis, to joprojām var izdarīt - bibliotēkā šīs grāmatas pagaidām stāv atsevišķā plauktā un gaida savus lasītājus.

Paldies visiem dalībniekiem par centīgu grāmatu lasīšanu un uz tikšanos „Bērnu žūrijā 2010”!

Jaunums mājaslapā

Tā kā bibliotēkas mājaslapa joprojām atrodas izstrādes stadijā, mēs to ik pa laikam papildināsim ar kādu noderīgu informāciju. Tikko lapas labajā malā tika pievienoti bannerīši ar noderīgām saitēm skolēniem, skolotājiem un vecākiem, un ar laiku šo sarakstu vēl papildināsim. Iesakām kādā brīvākā brīdī tos apskatīt - varbūt atrodat kādu interesantu mājaslapu, par kuru iepriekš vēl nezinājāt! Šobrīd pievienotās saites:

Skolēniem
http://www.jaunatneslietas.lv - informācijas portāls par un ap jauniešiem
http://www.niid.lv - Nacionālā izglītības iespēju datu bāze
http://www.stastulaiks.lv - UNESCO Stāstu laiks
http://www.pasakas.net - Latvijas pasaku portāls
http://www.apollo.lv/portal/cartoons - Latviešu multfilmas
http://www.zibo.lv - Latvenergo mājaslapa bērniem par elektrodrošību
http://www.uzmini.lv - krustvārdu mīklas un prāta spēles
http://www.jurjans.lv/kaste/galvena.htm - spēļu kaste mazajiem
http://www.lnb.lv/lv/visparigi/datorspele-uzcel-gaismas-pili - nu jau ļoti pazīstamā datorspēle "Uzcel Gaismas pili"

Skolotājiem
http://www.skolotajs.lv - portāls visiem izglītības darbiniekiem
http://izm.izm.gov.lv/ESF/4437.html - informācija par ESF projektu "Pedagogu konkurētspējas veicināšana izglītības sistēmas optimizācijas apstākļos" par pedagogu mērķstipendijām
http://www.isec.gov.lv - Valsts izglītības satura centra (iepriekš zināms kā ISEC) mājaslapa
http://izm.izm.gov.lv/izdevums.html - Izglītības un zinātnes ministrijas izdotais informatīvais izdevums

Vecākiem
http://www.vecakijelgavai.lv - biedrības "Vecāki Jelgavai" mājaslapa
http://www.lva-visi.lv - Latvijas Vecāku apvienības "VISI" mājaslapa
http://www.dzimba.lv - portāls vecākiem, jauniešiem un bērniem par drošu bērnību
http://izm.izm.gov.lv/vecakiem.html - IZM sagatavota noderīga informācija vecākiem

piektdiena, 2010. gada 19. februāris

Zīmējumu konkurss mazajiem

Lai izpratne par internetu un drošību tajā veidotos arī pašiem mazākajiem bērniem, starptautiskais Eiropas tīkls Insafe interneta drošības mēneša ietvaros organizē starptautisku zīmējumu konkursu „Es un internets”. Konkurss paredzēts bērniem vecumā no 5-8 gadiem un norisināsies līdz 9.martam. Bērniem savos zīmējumos būs jāattēlo, kas ir internets, ko tur var darīt, un vai internets ir uzskatāms par drošu vietu, kur pavadīt laiku. Pilno konkursa nolikumu ir iespējams izlasīt šeit.

Konkursa organizatori aicina vecākus, bērnudārzu audzinātājas un sākumskolu skolotājus bērnus iepazīstināt ar konkursa uzdevumu, iepriekš ar bērniem pārrunājot, kas ir internets, kā to var izmantot bērni un kāda piesardzība būtu jāievēro, lietojot to.

Pārbaudi savas datorzināšanas!

Vai tevi interesē, cik labi tu pārzini datora darbības galvenās funkcijas, internetu un drošību tajā? Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācija ir izstrādājusi testu, kuru aizpildot, tu vari to noskaidrot!


Testu izmēģinājām arī mēs un mūsu rezultāts bija 98% - acīmredzot kļūdījāmies uz vienu jautājumu. Vai vari to pārspēt?

trešdiena, 2010. gada 17. februāris

Drīzumā - "Bērnu žūrijas 2009" noslēguma pasākums

Mums ir labas ziņas visiem grāmatu mīļotājiem, kuri aktīvi piedalījās "Bērnu žūrijā 2009" - lielais noslēguma pasākums, kurā tiks sumināti konkursa uzvarētāji un pārējie dalībnieki, notiks jau nākamnedēļ! Vispirms 23.februārī pulksten 9 no rīta uz bibliotēkas lasītavu tiek uzaicināti tie 1.-2.klašu skolēni, kuri aktīvi piedalījās kā lasītāji konkursā, bet 25.februārī pulksten 12:30 pasākuma noslēgumā tiksimies ar 3.-7.klašu skolēniem.

Lai pasākums izdotos vēl radošāks, lūdzam ikvienu dalībnieku līdzi paņemt iepriekš sagatavotu interesantākās grāmatas citātu, vēlams uz A4 lapas. Uz tikšanos bibliotēkas lasītavā!

Izstāde „Skola 2010” – jau nākamnedēļ

Iespējams, ka kādam tas bija jau piemirsies, cits to jau sen bija atzīmējis savā notikumu kalendārā – nākamnedēļ Rīgā, Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā no 25.-28.februārim notiks tradicionālā starptautiskā izglītības izstāde „Skola 2010”! Rīkota jau 16.gadu pēc kārtas, tā ir lieliska iespēja ikvienam, galvenokārt tieši jauniešiem vienkopus iegūt noderīgu informāciju par tālākajām mācību iespējām. Ja neinteresē vienas augstskolas piedāvājums, turpat blakus ir trīs citi stendi!

Jāatzīmē, ka izstādē piedalīsies ne tikai augstskolas, bet būs iespējams uzzināt par mācību iespējām arī koledžās, vidusskolās, arodskolās, par pieaugušo tālākizglītību, mācībcentriem, valodu kursiem, tālmācību, e-studijām, interešu izglītību, jauniešu vasaras nometnēm, finansējumu studiju un studējošo kredītiem un daudz ko citu. Jelgavas 4.vidusskolai sava stenda šoreiz gan nebūs.

Vienlaicīgi Ķīpsalā tiks organizēti dažādi konkursi, blakus zālē notiks arī izstāde “Latvijas Grāmatu izstāde 2010”, kā arī, iespējams, sagaidāmi kādi pārsteigumi. Piemēram, pērn ārpus izstāžu ēkām varēja klātienē aplūkot īstu militārtehniku, kas, protams, jo īpaši interesēja puišus.

Izstāde gan nav bezmaksas un ieejas biļeti par pāris latiem nāksies iegādāties kādā no kasēm ārpus tās.

ceturtdiena, 2010. gada 11. februāris

Iespēja piedalīties jaunā konkursā!

Latvijas Interneta asociācija, Net-Safe Latvia projekta īstenotāji un Eiropas skolu tīkls aicina ikvienu Latvijas skolēnu vecumā no 9 līdz 15 gadiem, tostarp arī no mūsu skolas, piedalīties jaunā konkursā, aizpildot viktorīnas jautājumus par drošību internetā.

Konkurss
Viktorīnas uzvarētājiem būs iespēja apmeklēt vērienīgu apbalvošanas ceremoniju, kurā piedalīsies arī uzvarētāji no citām Eiropas valstīm. Ja vēlies piedalīties konkursā, Tev ir jāatbild uz viktorīnas jautājumiem līdz 9.martam, bet uzvarētāji tiks paziņoti marta beigās mājaslapā www.drossinternets.lv.

Interneta drošības mēnesis bildēs

Radošie pasākumi par interneta drošību turpināsies visu februāri gan Jelgavas 4.vidusskolas bibliotēkā, gan datorklasēs. Vislielāko interesi, protams, ir izpelnījusies izglītojošā datorspēle "Uzcel Gaismas Pili", kuru vairāki uzņēmīgi skolēni jau ir pamanījušies pabeigt. Pasākumu pilno sarakstu var atrast šeit!

Grāmatas par interneta drošību

Sakarā ar interneta drošības mēnesi, kuru atzīmē arī mūsu skola, ar šodienu bibliotēkā ir atvērta jauna grāmatu izstāde. Ienāciet kādā starpbrīdī un apskatiet!

Grāmata "Čatiņš" galvenokārt domāta bērniem, kas draudzējas ar datoru, bet vēl nav iepazinuši internetu. Interesanti, ka tā ir apskatāma arī kā multfilma Latvijas pasaku interneta portālā - skatiet to šeit!

Lai uzzinātu ko vairāk par interneta darbību un kāpēc vienmēr ir jābūt piesardzīgam, to izmantojot, iesakām apskatīt grāmatas "Internets? Protams!" un "Drošība internetā", kas ir sarakstītas vienkāršā valodā un ir viegli lasāmas.

Vai Tu zini, kā tieši darbojas e-pasts? Viss par tā darbību, kā Tavs ziņojums nonāk līdz Taviem draugiem - tas viss ir aprakstīts grāmatā "Ievads e-pasta lietotājiem". Savukārt grāmatas "eMārketings. Kā uzvarēt interneta mārketinga spēlē" un "Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas nozares tiesību un standartu pamati" ir vairāk domātas vecāko klašu skolēniem, kurus interesē iespējama uzņēmējdarbība internetā, kā darbojas interneta veikali un kādas ir lietotāju tiesības.

Izstāde būs atvērta visu februāri!

Noderīgas saites:
Bērnu drošība internetā
Interesanti fakti
Draugiem.lv atbalsta drošību internetā

trešdiena, 2010. gada 10. februāris

Februārī bibliotēkā par interneta drošību

Dārgie skolēni! Februāris nu jau tradicionāli visā pasaulē tiek atzīmēts kā interneta drošības mēnesis, un tajā piedalāmies arī mēs! Skolas bibliotēka uzaicina ikvienu interesentu piedalīties mūsu piedāvātajos radošajos pasākumos, kas notiks skolā visu februāri.

Par Jelgavas 4.vidusskolas bibliotēku

Bibliotēka 2008./2009.mācību gadā

Bibliotēka tagad


Darba laiks

Jelgavas 4. vidusskolas bibliotēka apmeklētājiem atvērta darba dienās: no 8:30-15:00 Sestdienās, svētdienās un svētku dienās – slēgts.

Pakalpojumi

Skolas bibliotēkā ir mācību, metodiskā literatūra, nozaru un uzziņu literatūra, daiļliteratūra, periodiskie izdevumi, kā arī elektroniskie resursi (audio, video materiāli).

Skolas bibliotēkas darbības mērķi, pamatvirzieni un uzdevumi

Skolas bibliotēkas darbības galvenais mērķis ir līdzdalība izglītības iestādes licencētajās izglītības programmās noteikto mērķu īstenošanā atbilstoši valsts izglītības standartiem un mācību priekšmetu programmām.

Bibliotēka nodrošina literatūras un informācijas pieejamību, komplektējot iespieddarbus un dokumentus, sniedzot bibliotekāros, bibliogrāfiskos pakalpojumus, uzziņas skolēniem, skolotājiem un skolas darbiniekiem, kā arī attīsta plašu lasīšanas veicināšanas pasākumu programmu. Darbojas atbilstoši uzdevumiem, ko paredz skolas nolikums, darba plāns, mācību un audzināšanas plāni.

Bibliotēkas lietotāju noteikumi

Bibliotēkas lietotājs ir ikviena fiziska persona - skolas pedagogi, skolnieki vai skolas darbinieki, kuri izmanto skolas bibliotēkas pakalpojumus.
  • Reģistrējoties bibliotēkā, bibliotēkas lietotājam / lasītājam jāsniedz ziņas par sevi, dzīvesvietu, jāiepazīstas ar bibliotēkas lietošanas noteikumiem un ar savu parakstu uz lasītāja formulāra vāka jāapstiprina sava apņemšanās tos ievērot.
  • Personas, kas nav bibliotēkas lasītāji, bibliotēkas fondu var izmantot lasītavā.
  • Lasītājam līdzi nešanai izsniedz ne vairāk kā 3-5 (1. - 8. kl.), 5-7 (9. - 12. kl.) grāmatas vai citus iespieddarbus, izņemot mācību grāmatas. Skolas pedagogiem izsniegtajai metodikai lasīšanas laiks netiek normēts, to pedagogs nosaka pats. Izņēmuma gadījumā, ja grāmatu pieprasa arī citi lasītāji, tiek noslēgta vienošanās par grāmatas lietošanas laika termiņiem.
  • Aizliegts iznest nereģistrētus materiālus.
  • Lasītājam jāievēro saņemto grāmatu u.c. iespieddarbu izmantošanas termiņš – 14 dienas, mācību grāmatām – mācību gads. Nepieciešamības gadījumā grāmatu lietošanas termiņu var pagarināt, ja saņemtos izdevumus neprasa citi lietotāji.
  • Ja mācību grāmata skolēnam nepieciešama pagarinātajam mācību gadam, to var izsniegt pret drošības maksu : par katru grāmatu Ls 1,-.
  • Vienam lietotājam neizsniedz viena un tā paša iespieddarba vairākus eksemplārus.
  • Retas grāmatas, albūmus, uzziņu izdevumu vienīgos eksemplārus uz mājām neizsniedz. Tos var izmantot tikai lasītavā.
  • Lasītājs no jauna var saņemt grāmatas u.c. materiālus tikai tad, kad atnesis atpakaļ iepriekš saņemtos, kuru izmantošanas termiņš beidzies.
  • Lasītājiem, kas nozaudējuši vai sabojājuši kādu bibliotēkas grāmatu vai citu iespieddarbu, tas jāaizvieto ar tādu pašu vai satura ziņā līdzvērtīgu grāmatu. Ja lasītājs nevar sabojāto grāmatu vai iespieddarbu aizvietot ar līdzvērtīgu, viņam bibliotēkai radušos zaudējumu jāatlīdzina naudā:Lasītājam jāsaudzē lietošanā nodotās bibliotēkas grāmatas u.c. iespieddarbi, nedrīkst tajos izdarīt nekādas atzīmes un pasvītrojumus, locīt un izplēst. Saņemot grāmatas, tai skaitā arī mācību grāmatas, tās jāpārbauda un par pamanītiem bojājumiem jāpaziņo bibliotekāram divu dienu laikā pēc grāmatu saņemšanas.
  • par nozaudēto daiļliteratūras grāmatu jāmaksā trīs līdz desmitkārtīgā apmērā,
  • par nozaudēto mācību grāmatu jāsamaksā soda nauda Ls 1,- + grāmatas cena.
  • Ja kādu bibliotēkas grāmatu vai citu iespieddarbu nozaudējuši vai sabojājuši nepilngadīgi lasītāji, materiālo atbildību nes viņu vecāki vai aizbildņi.
  • Ja lasītājs nav nokārtojis saistības ar skolas bibliotēku par pagājušo mācību gadu, nākošajā gadā viņš zaudē tiesības izmantot skolas bibliotēku.
  • Absolvējot skolu vai izstājoties no tās, lasītājam jānokārto visas saistības ar bibliotēku un jāsaņem no bibliotekāres izziņu, ka bibliotēkā nav parādu.
  • Bibliotēkā ir jāievēro klusums un pieklājības normas.