Adrese:
Jelgava, Akmeņu iela 1, LV-3004, tālrunis: 63028857, e-pasts: 4vskjelgava@gmail.com
skolas mājaslapa: www.4vsk.jelgava.lv, darba laiks: darba dienās: no 8:30-15:00, sestdienās, svētdienās un svētku dienās – slēgts.

trešdiena, 2012. gada 1. februāris

Bibliotēku zināšanas – katram skolēnam.

Orientēties bibliotēku grāmatu krājumos un informācijas meklēšanā datu bāzēs nav tikai bibliotekāram vajadzīgās prasmes. Ikvienam skolēnam jāattīsta informācijpratība, lai spētu orientēties bibliotēku krājumos un datu bāzēs sev vajadzīgās informācijas sameklēšanā.
Skolas bibliotekāra laiks ir zelta vērts, mēs nevaram atļauties katram piektajam vai sestajam lasī
tājam sēdēt un meklēt atbildes uz jautājumiem. Tāda nu ir skolu bibliotēkas specifika, prast iemācīt informāciju meklēt pašiem lasītājiem. Līdz ar to mūsu darba stils atšķiras no citu bibliotēku darba ikdienas, ja publisko bibliotēku veicamo darbiņu klāstā ir iemācīt vecākiem cilvēkiem rīkoties ar datoru, ar e-pastu, nokārtot pārskaitījumu, komunicējot ar lasītājiem risināt psiholoģiskās un sociālās rakstura problēmas, tad mūsu uzdevums ir mācīt skolēniem darīt visu pašiem, bet būt klāt ar padomu vajadzīgā brīdī, tad ja neizdodas.
Tāpēc šajā mācību gadā skola fakultatīvo nodarbību sarakstā ir iekļāvusi arī nodarbības „Bibliotēku zināšanās” Tās var apmeklēt klases vai skolēni ,kuri to vēlas. Skolēni apgūst prasmes bibliotēkas krājuma, un
datu bāžu i
zmantošanā. Mazajām klasēm notiek lasīšanas veicināšanas stundas un pasākumi bibliotēkā. Lasām, pārrunājam izlasīto, iesaistām dažādos pasākumos, viktorīnās, izzināšanas projektos, radošajās darbnīcās, visur kas veicina interesi par lasīšanu un grāmatu. Šodien 6A klasei pēc nodarbību plāna Bibliotēku zināšanās pēdējā stunda. Jāsagatavo pārbaudes jautājumi ar informācijas meklēšanu bibliotēku datu bāzēs. Atbalsts šajā gadījumā ir JZB mājas lapa, kurā ir vienkopus apkopota informācija - tematiska datu bāze „e-plaukts” ar interneta saitēm, kas sakārtotas pēc bibliotēku Universālās decimālās klasifikācijas (UDK) shēmas - meklējiet atbilstošo nozari.
Visu laiku bibliotēkā apgrozā
s skolēni maina grāmatas, meklē saviem projekta darbiem informāciju. Jautājumi un atbildes liek nepārtraukti pārtraukt iesākto darbu. Pie sevis priecājos cik labi, ka interaktīvās mācībās bija iespējams apgūt jaunos Microsoft Office rīkus, kā Publisher, Outlook, OneNote, Power Point u.c. ar portālā www.skolotājs.lv starpniecību, kas nodrošina raitāku un kvalitatīvāku darba izpildi. Ne velti M. Ēbnere-Ešenbaka ir teikusi: "Mūsu zināšanas ir tā, ko mēs esam iemācījušies, un tā, ko mēs esam aizmirsuši, - summa". Tā filozofējot, kā tad tur īsti ir ar to zināšanu summu, top foto kolāžas no iepriekšējām stundām un pasākumiem.
Bet rīt jau būs nākošais stāts, jo šodien aprakstīt vakardienu nepaguvām....

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru