Adrese:
Jelgava, Akmeņu iela 1, LV-3004, tālrunis: 63028857, e-pasts: 4vskjelgava@gmail.com
skolas mājaslapa: www.4vsk.jelgava.lv, darba laiks: darba dienās: no 8:30-15:00, sestdienās, svētdienās un svētku dienās – slēgts.

ceturtdiena, 2022. gada 9. jūnijs

Pārsteigumi ik uz soļa!

 No čaklāko lasītāju ekskursijas pagājis labs laiciņš. Mācību grāmatas glīti "atnākušas"atpakaļ bibliotēkā un gaida atkal "nākošo "ceļojumu" skolēnu somās. Tikmēr laiciņš dažus vārdus uzrakstīt par to, kā mēs 27 Jelgavas 4. vidusskolas bibliotēkas čaklākie lasītāji ceļojām pa seno un tagadējo  Jelgavu.   Kur katrs stāsts sākās ar vārdiem reiz bija...

Mūsu pirmais pieturas punkts bija pie LLU Akadēmiskā ceļa, kas ieviesusies kā tradīcija   par godu pirmā kursa studentiem. Gājēju celiņā tiek guldīta 30x30 cm liela bruģakmens plāksne ar gada skaitli. Akadēmiskais ceļš kalpo gan kā simbols izaicinājumiem un šķēršļiem ceļā uz augstāko izglītību, gan kā vieta, kur pēc gadiem satikties un salidojumos gremdēties atmiņu stāstos.Mēs sacentāmies plāksnīšu sameklēšanā,, cik tad šo plāksnīšu Akadēmiskā ceļā ir?

Otrs stāsts par Jelgavas "Pils teātra"ēku, pilsētas lepnumu, 20.gs. sākumā (1914.) skaistajā ēkā bija vairāk kā  1000  vietu skatītājiem.  Pēc Otrā pasaules kara no celtnes bija palikušas tikai ārējās sienas, tagad par to liecina tikai  vāze.

Trešais stāsts par Jelgavas senvēsturi aizsākas ar gidi Justīni pie Sv.Trīsvienības baznīcas  un beidzas uz 9 stāva   stiklotās platformas. Vai ziniet, kāpēc pulkstenī cipars viens tika apzeltīts? Ja nē, Dodies leģendu un stāstu maršrutā pa Jelgavu “Zināmais nezināmajā” 

Ceturais stāsts tika turpināts  Ģederta Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzejā, kas  pazīstama ar vēsturisko nosaukumu Academia Petrina (celta 1775. gadā pēc pēdējā Kurzemes un Zemgales hercoga Pētera Bīrona ierosmes) vienā no zālēm "tikāmies" ar hercogu Jēkabu un aizceļojām uz  hercoga aizjūras īpašumiem Rietumāfrikā Gambijas upes grīvā un Vidusamerikā Tobāgo salā.

Piektais stāsts turpinājās vienā no muzeja vērtīgākajām zālēm, ievērojamā novadnieka,latviešu glezniecības vecmeistara Ģederta Eliasa gleznu galerijā.

Izstaigājuši muzeju. palūkojušies uz dainu tēvu Krišjānu Baronu, atpazinuši Ādolfu Alunānu,
tālāk soļojām  uz Jelgavas Bērnu bibliotēku "Zinītis",lai turpinātu sesto stāstu. Tur mums gāja jautri, jo jautri. Kamēr visus stūrīšus izložņājām, grāmatas izšķirstījām, spēles izspēlējām, bet  pienāca laiks beidzamajam stāstam, lai iepazītos ar Jaunrades nama"Junda" pulciņiem. To daudzveidība pārsteidza ne tikai bērnus, bet arī mūs...! Acis no redzētā žilba un ar prātu bērniem gribējās darboties it visur, bet tas jau cits stāsts.

Paldies sakām visiem atbalstītājiem, kas bija iesaistīti mūsu šodienas ceļojumā.

Bagātinājušies no visa uzzinātā un redzētā esam Jelgavu ieraudzījuši citām acīm, taču laimīgi un pārguruši esam atgriezušies skolā, lai atkal iesaistītos kādā no  lasīšanas maratoniem.

 Vairāk bilžu no pārgājiena skat. šeit: foto 

https://ej.uz/v4eo



Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru